אנחנו ברילוקיישן וההורים בארץ – מה עושים?

דף הבית >> רילוקיישן >> אנחנו ברילוקיישן וההורים בארץ – מה עושים?

המלצות וטיפים ממענית שלזינגר, מומחית לגיל השלישי

לפני חודש קיבלתי אי-מייל דחוף. שני ילדים שחיים בחו"ל, כל אחד בקצה אחר של העולם. שניהם עברו כמובן את גיל ה-40 ועדיין נשמעים אבודים וחסרי ביטחון בכל הנוגע לאמא ואבא שנשארו מאחור. בשיחה הם סיפרו לי שהוריהם חיים בארץ. אמא עצמאית אבל אבא כבר סיעודי. לאבא, הם מספרים, יש מטפל ישראלי לשעות היום דרך הביטוח הלאומי אבל כל שאר הטיפול בו נעשה על ידי אימם.

עכשיו, הם מסבירים בקול מוטרד, אמא נפלה ואושפזה ליומיים. היא אמורה לחזור הביתה אבל לא תוכל יותר להמשיך לטפל באבא. מה עושים? הם שואלים אותי. איך נמצא עכשיו מטפלת שתגור איתם? מי מטפל בזה ואיך מקדמים את התהליך? אין לנו אף אחד בארץ שיוכל לקדם את הנושא ואנחנו לא יודעים מאיפה להתחיל.

הימים הם ימי קורנה. לא עברה שעה ועוד שיחת טלפון נכנסת.

הפעם על הקו זוג אחים מארה"ב. "אנחנו ברילוקיישן ואמא נשארה בישראל לבד" הם מספרים "היא בת 78 ועצמאית לגמרי. לפני הקורונה קשה היה לתפוס אותה בבית, כל היום היתה עסוקה בפעילות ובפגישות עם חברות. כשהתחיל הסגר על הקשישים היינו איתה בקשר כל יום בשיחה. לשמחתנו, לפני שנסענו התקנו לה סקייפ במחשב וכך אנחנו מתקשרים".

אז מה הבעיה, אני שואלת, "לצערנו היום, שלושה שבועות אחרי, אנחנו מרגישים שאמא מתדרדרת. היא עצובה, איבדה את הביטחון העצמי שלה ובכל פעם שאנחנו מתקשרים היא במיטה. מחר היא צריכה ללכת לרופא והיא ממש פוחדת לצאת מהבית לבד. אנחנו ממש חוששים. איך עוזרים לה?"

ההורים שהשארנו מאחור

רוב היוצאים לרילוקיישן משאירים מאחור הורים עצמאים ומתפקדים שבמקרים רבים גם עוזרים ותומכים לאורך הדרך. אף אחד לא חושב, מדמיין או מצפה שדווקא בזמן השהות בחו"ל אותם הורים עצמאים יזדקקו פתאום לעזרה.

ההורים שנשארים בארץ בזמן רילוקיישין

בחיים, כמו בחיים, אין לנו דרך לחזות מה יקרה ומתי. אנחנו לא יכולים לנחש כיצד הורינו יזדקנו, וקשה לנו לדמיין או לחשוב שיום אחד גם הם יהיו מוגבלים ויזדקקו לעזרתנו. כמונו, גם הם בוודאי מתקשים לראות את עצמם כמי שיום אחד יצטרכו עזרה, ובכל זאת, החיים זורמים והשנים עוברות.

איך מתכוננים "ליום של גשם"?

אז איך בכל זאת אפשר להקדים ולהתכונן ליום שבו התנאים ישתנו. האם יש דרך למרות המרחק לייצר שקט נפשי לכם וגם להורים? יש מספר דרכים שאם תנקטו בהן מבעוד מועד, יאפשרו לכם לצאת להרפתקת חייכם כשאתם יודעים שבניתם תשתית מתאימה "ליום של גשם".

כמו ההערכות בכל תחום אחר הקשור לחיים הממשיכים בארץ בהעדרכם (דוגמת נכסים, ביטוחים והתחייבויות), גם בניית התשתית לטיפול בהורים היא משימה הדורשת הכנה. כמובן שרמת ההערכות תהיה שונה כאשר מדובר על הורים בגילאי 60 עד 75 לעומת הורים בגילאי 75 ומעלה ובודאי שתהיה אחרת לגמרי כשמדובר בהורים יחסית צעירים הנמצאים כבר במצב בריאותי לא תקין. ועדיין, חשוב לזכור שבעת הקמת התשתית נצטרך לקחת בחשבון מצבים בלתי צפויים ולאו דווקא להתייחס למצב הנוכחי שבו הורינו צעירים, בריאים ומסוגלים לטפל בעצמם. 

הא'-ב' של ההערכות המקדימה לטיפול בהורים -

א. ודאו קודם כל את רצון ההורים- עוד לפני היציאה מהארץ, שבו עם ההורים ובידקו איתם, מה היו רוצים שיקרה אם וכאשר יגיעו למצב של צורך בעזרה וטיפול.

ההורים שנשארים מאחור בזמן רילוקיישין

לפני חצי שנה התקשר אלי בן שחי באוסטרליה וסיפר שאימו היתה עצמאית עד שנפלה לפני כחודש וחצי ושברה את הירך ואת הכתף. הבן התקשר לברר איתי איזה פתרונות קיימים עבורה ואמר שיעדיף להעביר אותה לבית אבות כי אין בארץ מי שיעזור לה. בשיחה עם האם הסתבר שיש דבר אחד שחשוב לה יותר מהכל  - להישאר בבית עד סוף חייה. עוד התברר שהאם מסוגלת לשלם על כל עזרה שתידרש, גם אם זו תינתן במלואה בבית. אני בטוחה שלאחר שיחה פתוחה מראש על נושא עקרוני זה הבן כלל לא היה מעלה את המעבר לבית אבות כאפשרות לפתרון.

ב. שימרו על תקשורת פתוחה בין האחים– נסו לייצר הבנה ושיח פתוח בין כל האחים, אלו שבארץ וגם אלו שבחו"ל. ודאו שלכולם ברור שהטיפול בהורים הוא משימה משותפת שבה גם אתם, למרות המרחק, רוצים להיות שותפים.

למשפחה שליוויתי היו שלושה ילדים. שניים מהם מתגוררים בחו"ל והשלישי, בארץ. בשלב ההערכות לטיפול בהורים הצלחנו להגיע לחלוקת משימות בין השלושה. למשל, את כל מה שניתן לעשות באינטרנט כגון זימון תורים, תשלומים ומעקב אחר התשלומים למטפלת הזרה לקחו הילדים הגרים בחו"ל. בנוסף, סוכם שבכל שנה, כשיגיעו הילדים מחו"ל לשבועיים חופשה, הם יהיו אחראים באופן מלא על הטיפול בהורים. בתקופה הזו, הסכימו, הילד שבארץ יהיה חופשי לחלוטין מטיפול בהוריו.

אין ספק שקשה לחלק את הנטל בצורה שווה לחלוטין כשחלק מהילדים אינם זמינים פיזית לעזרה. ועדיין, ברגע שמדברים על הדברים קל יותר לקבל את המקום של כל אחד ואת הנתינה שמתאפשרת לכל אחד על פי יכולתו.

ג. וודאו זמינות מידע לכל המעורבים בטיפול – הקפידו לרכז מידע חשוב במקום אחד שיהיה נגיש לכולם. בהמשך ארחיב על התיקייה המשותפת ומה כדאי שיהיה בה, ובינתיים, עוד סיפור.  

משה הוא לקוח אהוב כבר הרבה מאוד שנים. גרוש, בן 82 ששני בניו מתגוררים בחו"ל. לקראת ניתוח אלקטיבי שנקבע לו עשינו את כל ההכנות הנדרשות ויום לפני הניתוח גם בניו של משה הגיעו מחו"ל במטרה להיות לצידו במהלך האשפוז. הכל היה מתוכנן ויום לפני הניתוח הגענו לבית החולים לעשות את הבדיקות האחרונות. בבית החולים נשאלנו לגבי הרגישות של משה לתרופה אותה היה צריך לקבל. את משה, הסובל מירידה דמנטית, לא יכולנו לשאול. הבנים, וגם המטפל הזר המסור, לא ידעו לענות. אני, נכנסתי לתיקייה המשותפת שבה הכנו מבעוד מועד גיליון אקסל מסודר עם כל התרופות שמשה לקח בעבר ובהווה וכך קיבלנו את התשובה במקום.

במהלך הקורונה זכיתי לעוד דוגמא לחשיבות ריכוז המידע. בחום הכבד בדרום התקלקל המזגן בביתה של אחת הקשישות שבטיפולנו. הקשישה, ניצולת שואה עם רגישות גבוהה, אינה מוכנה להכניס לביתה אנשים שאינה מכירה. אני, לא יכולתי להגיע לביקור עקב מגבלות הסגר ובשיחת טלפון עם הבן המתגורר בארה"ב הוא זכר את שמו הפרטי של מתקין המזגנים שביקר בביתה בעבר אבל לא שום פרט מזהה נוסף. למרבה המזל, לפני שנתיים, בתחילת דרכנו עם הלקוחה, בנינו לה תיק מסודר עם כל פרטי אנשי הקשר שהיא עשויה להזדקק לשירותיהם. נכנסתי לתיקייה ומצאתי בה את הפרטים המלאים. לטלפון ענה בחור חביב שזיהה מייד את שם הקשישה. בחיוך שנשמע עד מעבר לקו הוא הבטיח לעשות מאמץ ולהגיע מהר ככל האפשר. ואכן, בהגיעו הקשישה פתחה לו את הדלת כשהיא מרגישה בטוחה ומוגנת.

אז מה המשימות שהכי חשוב לבצע כבר היום?

ימי הקורונה לימדו אותנו דבר או שניים על הקשר עם הורינו במצבים לא שגרתיים ולעיתים מאתגרים. ישנן מספר משימות חשובות שאני ממליצה לבצע לפני היציאה לרילוקיישן או כבר עכשיו – למי שכבר נמצא בחו"ל.

  1. קיימו שיחה פתוחה וכנה עם ההורים לגבי החששות שלכם– הסבירו להם שבגלל שתהיו רחוקים חשוב לכם להבין מה הם רוצים שיקרה במצב חירום וזאת למרות שכרגע הכל טוב. תתפלאו כמה תוכלו ללמוד בשיחה כזו.
  2. חיתמו על יפויי כח מתמשך– ייפוי הכוח המתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) המבין את משמעותו של יפוי הכוח ותוצאותיו, לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד, כאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו. למשל, עקב מחלת זיקנה (כמו דמנציה), מוגבלות נפשית וכיו"ב.מדובר על מסמך שונה מייפוי כוח נוטריוני, המחליף את הצורך בקבלת אפוטרופסות במקרה הדרדרות. לצורך הכנת המסמך יש לפנות לעו"ד המתמחה בנושא, וניסוחו ביחד ייצר שקט נפשי להוריכם וגם לכם.
  3. שבו עם האחים ודברו על הנושא- זה הזמן להסביר לכולם שגם מרחוק חשוב לכם להיות מעורבים בכל הקשור להורים ובכלל בכל ענייני המשפחה. זאת תהיה הזדמנות טובה להעלות על פני השטח מחשבות ורגשות שמעולם לא דוברו. לא בטוח שהשיחה תהיה קלה, אבל היא חשובה מאוד לעתיד המשפחה כולה.
  4. יצרו תיקיה משותפת אונליין– דרופבוקס, גוגל דרייב, או כל תיבה אחרת שנוחה לכם תהיה מקום טוב לשמירת מידע שיוכל להועיל בשעת הצורך. את התיבה כדאי לחלוק עם ההורים, עם האחים ועם כל מי שאתם סומכים עליו ויהיה מעורב בטיפול העתידי. להלן מידע שכדאי שייכנס לתיקייה:
  • מידע רפואי – שמות רופאים, סיכומי מחלה, קוד כניסה לאתר קופת החולים, רשימת תרופות מהעבר ומההווה, רגישויות וכל מידע חשוב אחר שיהיה לכם קשה להגיע אליו במקרה משבר.
  • חיי היומיום– פרטים מלאים של אנשי תחזוקה ונותני שירותים למיניהם שהוריכם נעזרו בהם בעבר וסומכים עליהם לעזרה עתידית.
  • תקשורת וטכנולוגיה– סיסמאות וקודים לכל המכשירים הטכנולוגיים שברשות ההורים (נייד, מחשב ועוד).
  • מידע פיננסי– נושא רגיש ולמרות זאת חשוב מאוד. כדאי שתבררו בעדינות ותבדקו אם הוריכם מוכנים לאפשר לאחד הילדים להיות שותף בחשבון הבנק. 
  • ביטוחים – צרו אקסל המרכז את כל הביטוחים התקפים. הקובץ יהיה קרש הצלה ברגע שתזדקקו לו.
  • טלפונים חשובים– רכזו בגיליון מספרי טלפון של חברים, שכנים, מועדון יום, וכל מקום אחר איתו ההורים מצויים בקשר יומיומי. כל אלה יוכלו להיות עבורם רשת תמיכה חשובה בעת משבר.

ההורים שלנו, שגידלו אותנו ונתנו לנו כל חייהם, יזדקקו בשלב זה או אחר לעזרתנו. אין ספק שכשנוסעים לחו"ל, הקושי לעזור להורים עולה. ועדיין, הערכות מקדימה ומחשבה על העתיד לבוא יכולה ליצור הבדל גדול בין חוסר אונים ותסכול בעת משבר בלתי צפוי, ליכולת שליטה וניהול מושכל של המשבר כשבידכם המידע והתשתית שהכנתם מראש.

במענית קייר – חברה לניהול טיפול אישי בגיל השלישי אנו מתמחים בניהול, תכנון ותיאום הטיפול באדם המזדקן. בין היתר אנו מעניקים מפגשי ייעוץ ובנית תכנית הערכות לטיפול בהורים. נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בתהליך וכמובן תמיד נהיה שם עבורכם, גם בהמשך הדרך.

ליצירת קשר עם מענית קייר היכנסו ל www.maanit-care.co.il או התקשרו לטלפון +972-50-6313132

 

הצעה לביטוח רפואי בחו''ל

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

*על ידי לחיצה על 'שלח' אתה מקבל עלייך את תנאי השימוש של אתר דיוידשילד


למידע נוסף לחצו כאן

Davidshield סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ.
החברה המבטחת- דיויד שילד חברה לביטוח בע"מ