נוודים דיגיטליים – מי אתם ואיך יוצאים לדרך?

דף הבית >> רילוקיישן >> נוודים דיגיטליים – מי אתם ואיך יוצאים לדרך?

מאת ד"ר טלי גורן - מומחית בתחום הרילוקיישן ומנהלת פורום המומחים באתר 'ישראלים בחו"ל'

לעולם הנוודים הדיגיטליים נחשפתי לראשונה בפורום אינטרנטי המאחד תחתיו נוודים פעילים וגם כאלה שחולמים לצאת יום אחד אל דרך נטולת כבלים זו. גם אנחנו, אחרי 20 שנות מעברים מסביב לעולם במסגרות הנוחות והבטוחות של הרילוקיישן הבטחנו לעצמנו שכשנהיה גדולים נשתחרר ממגבלות הזמן והמרחב ונצא לחיי נוודות אמיתית. אבל איך עושים את זה ומיהם ה'נוודים הדיגיטליים'? הצטרפו אלי בניסיון להבין איך גם אתם יכולים להניף תרמיל וירטואלי על הכתף, להרים את מקל הנדודים הדיגיטלי ולצאת לדרך.

מי הם הנוודים הדיגיטליים ?

נמרוד קיכל מדלג מסביב לעולם ב7 השנים האחרונות. עד כה הוא הספיק לבקר ב100 מדינות כשלפניו היעד של השלמת ביקור בכל 196 המדינות בעולם. מה שמיוחד בנמרוד זה שאת מסע הדילוגים הזה הוא עושה תוך כדי שהוא מנהל קריירה מצליחה של ייעוץ לניהול ושירות לקוחות עבור חברות הייטק ובלי לקחת יום חופש אחד.

נמרוד נווד דיגיטלי

נוודים דיגיטליים הם עובדים שהחליטו לשנות לחלוטין את אורח חייהם ואת צורת עבודתם. שני העקרונות הבסיסיים שמנחים אותם הם חופש מזמן וחופש ממרחב. כך, פועלים הנוודים הדיגיטליים בלי צורך במיקום קבוע, מכל מקום בעולם, מכל אזור זמן, או לחילופין משולחן העבודה הביתי שלהם.

הניסיון להבין מה מניע את הנוודים לשבירת המסגרות הנורמטיביות של חיים ותעסוקה מעלה תשובות שונות. החל ממחירי הדיור העולים, דרך הרצון לשבור את השגרה, ועד החלום לטייל בעולם ולהכיר תרבויות חדשות באופן מתמשך ובלי צורך לוותר על הכנסה והתקדמות מקצועית. נוודים דיגיטליים מסתובבים בעולם בהרכבים שונים. רבים מהם רווקים, אבל רבים אחרים מתניידים בזוגות וגם במשפחות.

ובמה הם עוסקים?

אל תגבילו את עצמכם, אומר נמרוד. הוא מספר שלאורך השנים, חוץ מנהג אוטובוס, פגש נוודים מכל המקצועות האפשריים. הנוודת האחרונה אותה הכיר בבאלי היתה פיזיותרפיסטית שהעבירה את העסק שלה לאונליין. עושה  הערכות מרחוק, בונה תוכניות טיפול. אם היא יכולה, הוא אומר, כנראה שאין יותר תירוצים.  

נוודים, הם אותם עובדים שמצאו דרך לספק את שירותיהם בצורה דיגיטלית ובשלט רחוק. כיום, עם תום תקופת הקורונה, נראה שכמעט כל עבודה יכולה עם מספיק דמיון ויצירתיות להפוך לדיגיטלית או לכזאת היכולה להינתן בצורה זו או אחרת מרחוק. ואכן, גם אם בחודשים האחרונים הנוודים מקורקעים על ידי הוירוס המשתולל, המגמה בשנים האחרונות, עם התפתחות האינטרנט והגישה לתקשורת האונליינית, היא של צמיחה ושגשוג של תופעת הנוודות הדיגיטלית בעולם.

תפקידי הנוודים המסורתיים היו בתחומי הפרסום, שיווק אונלייני, כתיבה, הוראה, פיתוח תוכנה, מסחר אלקטרוני ועסקים אונליינים אחרים. בין הנוודים נכללו עצמאים שעבדו ככותבים, תוכניתנים, מנהלי מדיה חברתית, משפיענים, צלמים, עורכי וידאו ומנהלי חנויות אונלייניות. אלא שכיום מתחילים להיכנס לעולם הנוודות גם מומחים חדשים מתחומי היעוץ, האימון, הטיפול וההדרכה.

הנוודים הדיגיטליים ממשיכים פעמים רבות לעבוד מול ארץ המוצא שלהם כאשר הם מתגוררים במדינה בה עלות המחיה נמוכה יותר. הפרש העלויות בין המדינות מאפשר שמירה על אותה רמת חיים (עם עלייה באיכות החיים) בתמורה לשעות עבודה מעטות ונוחות יותר. אל מול העובדים, גם המעסיקים לומדים לחפש נותני שירות ועובדים איכותיים מסביב לעולם ולאו דווקא במרחק נסיעה (או פקק) מהמשרד הראשי. בכך, גם הם יכולים לחסוך עלויות משרד ונסיעות ולהנות מעובדים מרוצים, מחוייבים ורגועים יותר.

מה אני צריכה כדי להפוך לנוודת דיגיטלית?

יום שישי בערב, מספר נמרוד, אני בבאלי. יש מסיבה וכולם בפאב. המסיבה מטורפת וכולם חוגגים על דרינקים וקוקוס. אבל השעה 10 בערב ובניו יורק יום העבודה רק מתחיל...

בין התכונות הדרושות לנווד הדיגיטלי עומדת קודם כל מוטיבציה גבוהה לקיום אורח החיים הבלתי שגרתי, להשגת לקוחות ובעיקר לעבודה, גם כשבחוץ החגיגה משתוללת. חשוב להוסיף גם סבלנות להבדלי תרבויות ולתנאים שלעיתים אינם אופטימליים. הבדלי שעות, אינטרנט איטי, אי וודאות, ולקוחות בעלי מנטליות שונה, כולם אתגרים שעשויים להתעורר בדרכו המקצועית של הנווד.

לצד המוטיבציה והסבלנות חשובה גם אחריות, יכולת ניהול עצמי ומשמעת עצמית. אם נחזור לתיאורי המסיבה של נמרוד, חשוב לשים לב מצד אחד לא להתפתות לבילויים על חשבון העבודה אליה התחייבתם ומצד שני לא להישאב לעבודה קשה מדי ומסביב לשעון.

איך מחליטים לאן לנדוד?

מהוילה המדהימה בבאלי שבה הוא מעביר את סגר הקורונה, נמרוד מסכם מה מניע אותו בתנועה מסביב לעולם:'אני שולט בזמן, במיקום ובמזג האויר. כשהתחשק לי ים עברתי לאירופה, שם יכולתי ללכת לים בבוקר והלקוחות שלי בארצות הברית התעוררו רק אחרי הצהריים, וכשרציתי לעבוד ביום ובערב לצאת עברתי לדרום אמריקה. אם חם לי או קר לי אני עולה על טיסה ועובר למקום אחר.'

מעבר למזג האויר, מנחים את רוב הנוודים שני עקרונות חשובים בבואם לבחור יעד לנחיתה – אינטרנט יציב ומהיר ועלויות מחייה נמוכות.

עלות המחייה היא נתון חשוב שכאמור מאפשר במקרים רבים את חיי הנוודות. יחד עם זאת, קיימים שיקולים נוספים לבחירת מקום ההשתקעות ובאופן אולי מפתיע מככבות גם כמה מהמדינות המובילות ביוקר המחייה (דוגמת סינגפור והונג קונג) בראש רשימת המדינות המועדפות על הנוודים.

נושא נוסף הדורש תשומת לב בבחירת היעד הוא אזור הזמן. כך, עבור נוודים שתחום עבודתם דורש אינטראקציה ישירה מול לקוחות, עובדים או שותפים, חשובה ההתאמה בין אזורי הזמן או במקום זאת, יצירת שיגרה שתאפשר עבודה בשעות התואמות לזמן מקבל השירות. 

עבור נוודים בתחילת דרכם מומלץ להגיע כיעד ראשון למקומות שהם מרכזי נוודות דיגיטלית. ביניהם צ'אנג מאי וקופנגן שבתאילנד, מדאין שבקולומביה, האי באלי באינדונזיה, טאלין שבאסטוניה, טביליסי בגאורגיה, ליסבון בפורטוגל, בנסקו בבולגריה, והאיים הקנרים בספרד. מקומות מסוג זה, מאפשרים נחיתה רכה והזדמנות ליצירת חיבורים ושיתופי פעולה עם נוודים ותיקים. יצירת קשר עם נוודים אחרים מסייעת בהתארגנות הראשונית, עוזרת בפתרון בעיות במהלך הנוודות ותורמת להמשך תכנון הדרך. מעבר לקהילות הפיזיות, משגשגות בעולם הנוודים הדיגיטליים גם הקהילות הוירטואליות, דוגמת קהילת הפייסבוק של נוודים דיגיטליים ישראל, שמספקות לנוודים מערכת של תמיכה רגשית ואינפורמטיבית והזדמנות ליצירת קשרים פוטנציאלים.

כל התיאורים של נמרוד עשו לי חשק. עכשיו הגיע הזמן לצלול לעומק ולהבין מה עוד צריך לדעת כדי לצאת לחיי הנוודות הדיגיטלית בצורה אחראית ונכונה.

אז קודם כל, וכנראה הכי חשוב - הביטוח רפואי

היציאה לחיי הנוודות דורשת ביטוח רפואי עם כיסוי בינלאומי. מקרה חירום רפואי או מחלה במדינה זרה יכולים להיות כרוכים בעלויות גבוהות מאוד ובלי ביטוח רפואי, עלולים להסתיים בהוצאה של מאות, אלפי ואף עשרות אלפי דולרים. מעבר לכיסוי עבור מצבי חירום שלא ניתן לדחותם עד החזרה לישראל, אם אינכם מתכוונים לשוב לארץ לכל צורך רפואי, חשוב שתוודאו שהביטוח שבחרתם מעניק לכם גם כיסוי יומיומי לטיפולים רפואיים מתוכננים (אלקטיביים), רפואה מונעת וכן טיפולים שגרתיים (כמו מעקב רפואי לטיפול כרוני ביתר לחץ דם, סוכרת וכו'). עוד חשוב לוודא, מעבר לאטרקטיביות דמי הביטוח המוצעים לכם, שתהליכי הגשת התביעה בה נוחים, זמינים ולא מסורבלים.

לעשות ביטוח רפואי בינלאומי החול

בבואכם לבחור ביטוח בריאות לתקופת השהות בחו"ל יעמדו בפניכם שתי אפשרויות. האחת, ביטוח נסיעות לחו"ל המיועד בד"כ לנסיעות קצרות כמו נופש או פגישות עבודה. ביטוח כזה, יכול להיות מוארך עד לתקופה של שנה, ההצטרפות אליו תהיה לפני שתצאו מהארץ וההארכה, בהתאם לנהלי חברת הביטוח, בסמוך לסיום תקופת הביטוח הראשונית. את ההארכה תוכלו  לבצע מחו"ל, אבל היא מותנית בכך שלא עברתם את התקופה מקסימלית הנהוגה אצל המבטח. התקופה הזאת משתנית והיא נקבעת לפי הגיל ומצבו הרפואי של כל מבוטח.

כשתבקשו להאריך את הביטוח, תידרשו להצהיר שלא חל כל שינוי במצבכם הבריאותי, ואם כן חל שינוי, זכות המבטח להחריג את המצב החדש שנוצר לתקופת הארכת הביטוח ולא לכסות טיפולים בו. עוד נקודה חשובה היא כי שכדי לרכוש ביטוח נסיעות לתקופה קצובה מראש, ישנם מבטחים המבקשים הצהרה על תאריך הטיסה החזרה לארץ. במקרה זה, יציאה עם כרטיס בכיוון אחד תהיה בעייתית.

חשוב לזכור שביטוח נסיעות לחו"ל מכסה רק אירועי חירום רפואיים שהטיפול בהם לא ניתן לדחייה עד שובכם לארץ ולחברה המבטחת שמורה תמיד הזכות, לדרוש מכם לחזור לישראל להתחלה או המשך טיפול. במצב כזה, אם לא תחזרו לארץ, החברה תהיה רשאית להחריג את המצב וכל הישנות שלו מטיפול רפואי עתידי, ולא לכסות כל הוצאה נוספת הקשורה אליו.  

נקודה אחרונה שכדאי לקחת בחשבון היא השאלה מה קורה במקרה חירום. בניסיון לחסוך בעלויות, נוודים רבים בוחרים לצאת עם ביטוח נסיעות זמני מתוך כוונה לחזור לארץ במקרה הצורך בטיפולים מורכבים. חשוב לזכור שלא בכל מקרה חירום תתאפשר לכם העלייה על מטוס ושגם אם כן, הצורך לקטוע את העבודה ולחזור לארץ עלול להיות בעייתי בשגרת החיים החדשה שלכם. כל הסיבות האלה מביאות לאפשרות השנייה שתעמוד בפניכם – ביטוח בריאות לרילוקיישן.

אם בכוונתכם לטייל לזמן ארוך משנה ואינכם יודעים אם ומתי תשובו לארץ במהלך התקופה, נראה שביטוח בריאות שאינו מוגבל בזמן הוא הבחירה הנכונה יותר. ביטוח ארוך טווח יאפשר לכם המשכיות בטיפול במדינה אליה הגעתם בלי צורך לחזור לארץ לקבלת טיפולים. במקרה כזה, גם אם למצב הרפואי אליו נקלעתם יש השלכות ארוכות טווח כמו המשך טיפול פיזיותרפיה, לא תצטרכו לחזור ארצה אלא תוכלו להמשיך ולקבל את הטיפול בכל מדינה בה תימצאו.

כשיצאנו אנחנו לרילוקיישן בחרנו לצד הניתוק ממס ההכנסה לנתק תושבות גם מהביטוח הלאומי. נוודים רבים מעדיפים לשמר את זכויותיהם בביטוח הלאומי במטרה לחזור לארץ במקרה חירום. כדאי לדעת שגם אם תבחרו באפשרות לשלם את המינימום (כ180 ₪ לחודש), שימור זכויות בביטוח הלאומי חושף אתכם לאפשרות שכמו כל תושב ישראלי תחויבו בתשלום של עד 12% מהכנסותיכם (גם אלו שנוצרו בחו"ל), כדמי ביטוח לאומי (כמו כל תושב ישראלי, בהתאם להכנסות, ועד התקרה הקבועה בחוק). לעומת זאת, אם תבחרו לנתק את התושבות בביטוח הלאומי תצטרכו להמתין עם חזרתכם חודש עבור כל שנת היעדרות ועד 6 חודשים (מקסימום) לפני שתוכלו לקבל טיפול, או לפדות את תקופת ההמתנה בסכום של כ12,000 ₪ לאדם בגיר (נכון למאי 2020).

שימו לב שתוקפם של ביטוחי בריאות רבים פג עם שוב המבוטח למדינת מוצאו. לכן, בבחירת ביטוח רפואי לרילוקיישן, רצוי לוודא שהביטוח אליו הצטרפתם נותן מענה גם לנושא החזרה, כך שעם שובכם לארץ הוא ימשיך לכסות אתכם גם לאורך תקופת ההמתנה שתיקבע לכם ע"י הביטוח הלאומי.

חשוב לוודא שהשהייה והעבודה ביעד חוקית

מרבית הנוודים הדיגיטליים נכנסים ושוהים במדינות אליהן הם מגיעים עם ויזת תייר. שהייה מסוג זה מוגבלת קודם כל במספר הימים הרצופים של שהות במדינה. כך, מכתיב פעמים רבות הצורך בחידוש ויזה את תזמון תנועת הנוודים בין המדינות. אבל מעבר למספר הימים, חשוב לזכור שויזת התייר מגבילה גם את האפשרות החוקית לעבוד במדינה.

כעיקרון, ייצור הכנסה על אדמה זרה דורש אישור עבודה. אמנם בחלק מהמדינות ניתן לעבוד כל עוד השירות אינו ניתן לתושבי המדינה בה אתם נמצאים, אבל במדינות רבות אחרות עבודה, גם אם אונליינית, יכולה להעלות שאלות לגבי חוקיות השהייה שלכם כתיירים. במציאות, רוב המדינות מעלימות עין מהנושא, אבל עם העלייה בפופולאריות של אורח החיים הנוודי, נראית התעוררות גם בתשומת הלב של רשויות ההגירה. הדבר מתבטא בחוקי הגירה חדשים, חוקי תעסוקה וקנסות גבוהים על הפרת חוקים אלה.

במקביל להקשחה במדיניות ההגירה של מדינות מסוימות, מדינות אחרות דווקא מעודדות את תופעת הנוודות ומייצרות פתרונות לעבודת הנוודים הדיגיטליים בתחומן. בין מדינות אלה נמצאות אסטוניה עם אשרת הe-Residency, תאילנד עם אשרת הSMARTובקרוב גם לטביה המתכננת גם היא להוציא אשרת e-Residencyשתסדיר את עבודתם של הנוודים הדיגיטליים.

ולא לשכוח את סוגיות המיסוי הבינלאומי

בהמשך לנושא הפקת ההכנסה על אדמה זרה תצטרכו לחשוב גם על המיסוי עבור הכנסה זו. גם כאן, כעיקרון, הכנסה שהופקה על אדמה זרה מחוייבת בעמידה בחוקי המס של אותה מדינה. בדומה לויזת התייר, גם בנושא הזה נוטים העוסקים הדיגיטליים להישאר 'מתחת לרדאר' עבור המדינות בהן מופקת ההכנסה. ועדיין, במרבית המקרים, הם נדרשים להפריש מיסים במדינת מוצאם. במקרה שלנו - ישראל.

לשלם מיסים גם בחול

עבורנו, הישראלים המשוטטים בעולם, דורשת העמידה בחוקי המיסוי הגשת דוחות ותשלום מס בארץ גם על הכנסות שנצברו במהלך השהות בחו"ל. כדאי לדעת שמההכנסות האלה נוכל לנכות הוצאות שנצברו לאורך הדרך כמו כרטיסי טיסה, הוצאות לינה, עלויות השכרת רכב והוצאות עסקיות. אם כן שילמתם מיסים במדינה אחרת, תוכלו לנכות גם את התשלומים האלה מהסכום עליו תחוייבו במס בארץ.

במהלך הרילוקיישן שלנו מסביב לעולם בחרנו אנחנו לנתק תושבות ולא לשלם מיסים על הכנסות שצברנו מחוץ לישראל. החלופה הזאת עלולה להיות בעייתית עבור מי שבחר באורח החיים הנוודי. כדי לנתק תושבות תידרשו קודם כל לעמוד ב'חזקת הימים' (שהות של פחות מ183 ימים בארץ בשנת המס או עד 30 ימים בשנת המס ופחות מ425 ימים בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה). לשם כך, תצטרכו לצמצם למינימום את זמן הביקורים כאן אבל בנוסף לכך תצטרכו גם להוכיח ששיניתם בפועל את מרכז חייכם. ופה מתעוררת הבעיה העיקרית של הנוודים הדיגיטליים.

על פי פסיקות קודמות, כדי לטעון שאינכם תושבים תצטרכו לנתק כל זיקה לישראל אבל גם להוכיח זיקה למדינה ספציפית אחרת. בעיני רשויות המס, אזרח שנולד וגדל בישראל, גם אם יצא לחו"ל לפרק זמן ממושך, נתפס כתושב ועצם שהותו הממושכת מדי שנה מחוץ לארץ לא מצביעה בהכרח על ניתוק זיקת התושבות לישראל. גם אם תוכלו להראות ניתוק זיקות לארץ, החלק היותר מאתגר הוא הדרישה להוכיח זיקה למדינה אחרת. ובמקרה של נוודות דיגיטלית, הקושי יהיה בעובדה שבדרך כלל, באף מדינה אחרת לא יהיה ברשותכם בית קבע בו תתגוררו. אתם לא צפויים לקיים תושבות מס במדינה אחרת, לכן לא יהיה לכם קשר או 'זיקה' כלכלית למדינה שאינה ישראל, וגם ברמת הקשרים החברתיים בדרך כלל תתקשו להראות חיבור למדינה ספציפית אחרת.

לכן, כנוודים המתניידים עם דרכון ישראלי, מקבלים ויזות שהייה זמניות במדינות שונות כישראלים, ובעיקר – לא מוכרים כתושבים במדינה אחרת או משלמים מיסים במדינה אחרת, אתם עשויים להתקשות לטעון לניתוק תושבות.

אז מה עושים? כדי לצמצם הוצאות מצד אחד ולוודא עמידה בחוק ושמירה על זכויותיכם בארץ מהצד השני, חשוב לקבל ייעוץ מדויק ממומחה מס בינלאומי שמכיר את פרטי הפרטים של דרישות רשויות המס וגם את הפסיקות המשפטיות המעודכנות בנושא. בהנחה שכן תגישו דו"חות בארץ, מומלץ להיעזר גם ברואה חשבון שינחה אתכם בפתיחת תיק עצמאים במע"מ ובמס ההכנסה, בהנפקת חשבוניות ובהגשת הדו"חות השנתיים.

מינימליזם ושמירה על איזון כלכלי

פילוסופיית החיים של הנוודים הדיגיטליים קשורה גם במינימליזם ובצמצום תרבות הצריכה. אחת המשימות לפני היציאה לחיי הנוודות תהיה להיפטר מכל החפצים שאין בהם צורך ואם תוכלו, לכנס את החפצים הדרושים לכם לתיק גב ומזוודה קטנה שתעלה איתכם למטוס. חפצים שלא תצטרכו יכולים להישאר באחסון בארץ, אבל מומלץ יותר למכור או למסור אותם. אחסנה, גם היא כרוכה בעלויות, וכשתחזרו לארץ, רבים מהדברים שנראים לכם הכרחיים היום יהפכו מיותרים ואפילו מכבידים.

רגע לפני היציאה, על מנת לצמצם בעלויות ולסייע בשמירה על איזון כלכלי, חשוב שתוודאו ביטול של כל התשלומים התקופתיים עבור שירותים שלא יידרשו לכם במהלך השהות בחו"ל. מיכרו רכבים, בטלו ביטוחי רכב ותכולה, וסגרו הלוואות אם אפשר. אם יש ברשותכם נכס בארץ, השכירו אותו לפני היציאה, וזכרו לבטל מנויים שונים כגון חדר כושר ומגזינים.

אז מתי יוצאים?

משבר הקורונה הביא לעצירה של רבים ממסעות הנוודות הדיגיטלית. נוודים רבים חזרו הביתה והם מקורקעים בארץ, ועדיין רבים אחרים בחרו לעצמם יעד נוח והשתקעו בו עד יעבור זעם. לצד זאת, הקורונה גם פתחה עולם חדש של הזדמנויות והבהירה לכולנו שגם מקצועות שבעבר נחשבו מסורתיים ומקובעים יכולים להפוך בעזרת יצירתיות והשקעה למקצועות שאפשר לספקם גם מרחוק ובאיכות לא פחות טובה.

אנחנו, מחכים כבר להתחלת המסע הנוודי שלנו ובינתיים חולמים וקוראים את חוויותיהם המסעירות של נוודי הפורומים הדיגיטליים. אז אם גם בכם התעורר החלום הנוודי, עד שתסתיים הקורונה ונוכל לחזור להסתובב בעולם, זה הזמן לבדוק מה הדרך שלכם להפוך את העסק לאונלייני ואת חייכם לחיי נוודות דיגיטלית.

הצעה לביטוח רפואי בחו''ל

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

*על ידי לחיצה על 'שלח' אתה מקבל עלייך את תנאי השימוש של אתר דיוידשילד


למידע נוסף לחצו כאן

Davidshield סוכנות לביטוח חיים (2000) בע"מ.
החברה המבטחת- דיויד שילד חברה לביטוח בע"מ